Blog

Een voedselintolerantietest kan duidelijkheid verstrekken

Wat als je altijd maar jeuk hebt? Of een naar kuchje dat je al had voor corona de kop opstak? Of haaruitval? En wat denk je van eczeem, een droge huid, een vette huid, buikpijn, diarree of juist verstopping? Dan kan het zomaar zijn dat je gaat lopen doemdenken "het is vast helemaal mis met me". Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Je kunt hierin zelf de eerste stappen nemen. Bijvoorbeeld om een voedselintolerantie uit te sluiten. Je kunt thuis een voedselintolerantietest doen. Deze geeft duidelijk aan of je een intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel of E-nummer hebt ontwikkeld.

Hoe werkt een voedselintolerantietest voor thuis?

Eigenlijk is het heel gemakkelijk en ook nog (praktisch) pijnloos. Je bestelt een voedselintolerantietest online en leest de beschrijving die bij de test gevoegd is. Door een prik in je vinger neem je een miniscuul beetje bloed af. Dit doe je in een te verzegelen envelop en deze stuur je retour naar het laboratorium. Hier testen ze het door jou aangeleverde bloed op maar liefst 120 verschillende voedingsmiddelen en dranken en ook nog eens op 15 verschillende E-nummers. Binnen een week heb je de uitslag en kun je daarmee aan de gang.

De ene intolerantie is lastiger dan de andere

Begrijp me niet verkeerd, het is altijd vervelend om intolerant te zijn voor een bepaald voedingsmiddel. Je kunt daar veel last van hebben. Maar als je intolerant bent voor een bepaald E-nummer, dan valt dat, over het algemeen, nog wel te vermijden. Door verpakkingen te lezen kom je al een heel eind. Maar reageer jij heel heftig op kippe-eieren? Dan is dat wel een ander verhaal. Eieren zitten bijna overal in en ook de recepten die je zelf maakt zijn vaak voorzien van een eiwitje hier of een eigeeltje daar. Natuurlijk zijn er alternatieven, je zult er alleen even flink naar op zoek moeten.

Voedselintolerantie kan je leven ernstig beperken

Heb je na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen erg last van diaree of winderigheid? Dan durf je op een gegeven moment bijna de deur niet uit. Zeker zolang je niet precies weet waar je dan zo heftig op reageert. Door een voedselintolerantietest te doen, kun je beter inschatten van welke levensmiddelen of dranken je last krijgt. In een restaurant of tijdens een etentje met vrienden of familie kun je daar dan rekening mee (laten) houden. Het is natuurlijk wel van belang dat men op de hoogte is van jouw intolerantie. Je zult zien dat je leven een stuk leuker wordt!

Geef een antwoord