Blog

Een vaderschapstest kopen, waarom zou je dat doen?

Soms is het nodig dat je zeker weet dat de vader van je kind ook echt de vader is. Dat kan bijvoorbeeld zijn om familiare redenen (echtscheidingen, erfenissen), om juridische redenen (gezinshereniging) of in procedures tegen een gemeente of uitkeringsinstantie (het vorderen of terugbetalen van een uitkering). Je kunt hiervoor een vaderschapstest kopen. Die bestel je online en de test kun je gewoon thuis doen. Je hoeft alleen maar met een wattenstaafje aan de binnenkant van de wang van de vader en van het kind te vegen en dan de staafjes in een bijgesloten envelop op te sturen. Deze vaderschapstest zijn vooral voor de geruststelliing, ze hebben geen juridische waarde.

Een vaderschapstest kopen om een rechtszaak aan te gaan

Als jij in scheiding ligt en je vrouw begint nu dat je geen co-ouderschap mag aangaan omdat jouw kind niet van jou zou zijn, dan heb je heel wat te verstouwen. Gelukkig kun je ook hier een vaderschapstest kopen. Deze test werkt wel even anders dan de test die je ter geruststelling aanschaft. Je wilt in dit geval immers dat de test rechtsgeldig is. Je kunt deze test ook niet even thuis doen. Hiervoor zul je naar een onafhankelijke derde persoon moeten gaan. Dit is doorgaans een huisarts of een verpleegkundige. Zij of hij neemt DNA-materiaal af bij vader en kind en stuurt dit in een speciaal daarvoor bestemde envelop naar het laboratorium.

Een vaderschapstest is bijna 100% betrouwbaar

Het is en blijft moeilijk om 100% betrouwbaarheid te garanderen, maar met 99,999% komen deze vaderschapstesten toch flink in de buurt. De kans dat de uitslag niet klopt is te verwaarlozen. Dat zal, in geval van een rechtsgeldige vaderschapstest, ook de rechter inzien. Je kunt zelf kiezen op hoeveel loci (locaties, plaatsen) het DNA van de vader wordt vergeleken met dat van het kind. Hoe meer loci getest worden, hoe betrouwbaarder het onderzoek is.

Niet alleen kinderen zijn te testen

Maar het kan bijvoorbeeld zijn dat jij op latere leeftijd te horen krijgt dat je vader wellicht niet jouw biologische vader is. Het is dan logisch dat je dit tot op de bodem wilt uitzoeken. Dat kan dus door online een vaderschapstest te kopen. Ook iemand die jouw vader zou kunnen zijn kun je op deze manier testen. Dit kan en mag natuurlijk niet zonder toestemming van de betreffende vaders. 

Je kunt al snel beginnen met testen. Als je de test vandaag aanschaft, heb je 'm morgen al in huis. De uitslag laat dan nog geen week op zich wachten!

Geef een antwoord