Blog

Een shovel of wiellader kopen?

Shovel- of wielladers, vaak ook laadschoppen of grondverzetmachines genoemd, zijn machines die onder meer worden gebruikt voor het verplaatsen van grond. Aan de giek of hefarm kunnen meerdere accessoires worden gehangen. Zoek je naar zo een shovel of wiellader? Het aanbod is opvallend groot. Daar boven op zijn er ook vele soorten en maten wielladers verkrijgbaar. De juiste shovel of wielladers kiezen is lang niet zo makkelijk dan het lijkt. Waar let je best op om een (dure) miskoop te voorkomen?

Je activiteiten met een shovel

Hou zeker rekening met de activiteiten die je met de shovel wilt uitvoeren. Gaat het vooral om infrastructuurwerken of om tuinwerken? Of weet je nu al dat je activiteiten zich over meerdere sectoren zal uitspreiden? Meestal is dan een serie wielladers met een gewicht tussen anderhalve en vijf ton  een goed idee.

Grote keuze shovels

Een bouwschop heeft namelijk een grotere hefkracht, zwaardere hydraulische componenten en een langere wielbasis. Een landbouwschop heeft een hogere hefhoogte en een kortere wielbasis. Is er een ​​hoge mate van mobiliteit vereist om in of rond paarden of gebouwen te werken? Dan heb je een boerenschop nodig. Verwijder je voornamelijk zware voorwerpen zoals grind en zand? Dan is de bouwschop de meest geschikte keuze.

Een shovel met de juiste afmetingen

Die hangen van meerdere factoren af en vooral van de frequentie en het soort werkzaamheden. Let daarbij op de "stortbelasting" met vork of bak die wordt weergegeven in de specificaties van de wiellader. Dit geeft aan hoeveel de bak nog kan worden opgetild nadat de giek en de vork in horizontale positie zijn gebracht. Bij je keuze is overcapaciteit belangrijk. Het volume van de bak kan ook bepalend zijn voor de maat van de wiellader, maar meestal kunnen verschillende maten bakken worden gebruikt, afhankelijk van het te vervoeren materiaal.

Het vermogen van je wiellader

Het vermogen van een wiellader is minder belangrijk. Dit wordt meestal direct aangepast aan de capaciteit en grootte van het type machine. De schop heeft uiteraard een goede stuwkracht nodig om doeltreffend zijn opdracht uit te voeren. Soms is het kiezen van een wiellader met een krachtigere motor een aanrader. Dat is zeker zo wanneer de schop vele uren moet werken.

Kies een shovel of wiellader met de juiste banden

Ook voor wielladers zijn banden in meerdere maten verkrijgbaar. Meestal wordt bij de specificaties de afmetingen van de smalste banden weergegeven. Bij normaal gebruik zijn bredere banden vaak de standaard, zodat de shovel stabieler en dus ook veiliger is. Bovendien zorgen brede banden voor meer grip en een lagere bodemdruk  Hou met dit alles zeker rekening bij een shovel te koop.

Geef een reactie