Blog

Milaan, de stad van de mode

Als er één stad bekent staat als ‘shopstad’ of stad van de mode, is dat Milaan wel. Alle bekende modemerken zijn hier wel te vinden. Maar Milaan is veel meer dan dat. Milaan is de belangrijkste stad van Noord-Italië en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De naam is afgeleid van het Latijnse ‘Mediolanum’ (= midden van de vlakte) omdat de stad midden in de Povlakte ligt. Vermoedelijk is de stad rond 600 voor Christus ontstaan, maar ook in het jaar 2020 is het zeker een aanrader om eens een stedentrip Milaan te boeken!

De kathedraal van Milaan

De ‘Duomo Santa Maria Nascente’ is met een lengte van 157 m en een breedte van 92 m de grootste rooms-katholieke kathedraal van Italië. Het is zelfs één van grootste kathedralen in de hele wereld. De bouw van deze immense kathedraal heeft dan ook heel wat tijd in beslag genomen: de bouw begon al in de 14e eeuw maar is uiteindelijk pas in de 20e eeuw volledig afgerond. De kathedraal is gebouwd in gotische stijl en zowel van binnen als van buiten de moeite waard om te bezoeken: deze prachtige bezienswaardigheid is zowel van binnen als van buiten versierd met schatten, beelden en torens. Het is dan ook een belangrijke toeristische attractie, vooral het dakterras is erg populair. Koop daarom van te voren vast kaartjes, zo weet je zeker dat je naar boven kan en hoef je ook niet in de rij aan te sluiten. Bij helder weer heb je hier een fantastisch uitzicht over de hele omgeving. Misschien kan je zelfs de besneeuwde toppen van de Alpen spotten in de verte!

Het laatste avondmaal

Hoewel je heerlijk kunt eten in Milaan, zal je op deze plek vooral je ogen uitkijken. ‘Het laatste avondmaal’ is namelijk een wereldberoemd fresco van Leonardo Da Vinci. Deze muurschildering is te vinden in het klooster bij de ‘Santa Maria delle Grazie’ kerk. Deze kerk is gratis te bezoeken, maar om het schilderij te zien moet je wat meer moeite doen. Het schilderij is namelijk erg kwetsbaar en al vele malen gerestaureerd. Daarom is er nu een heel systeem aangelegd om de zaal klimatologisch te controleren en moet je door luchtsluizen heen voor je dit prachtige kunstwerk kan bewonderen. Hierdoor is er maar beperkte beschikbaarheid om het schilderij te bewonderen. Reserveer je kaartjes dus ruim van te voren.

Gouden vierkant

Ben je eenmaal in Milaan, moét je uiteraard  ook de gouden vierhoek in. Dit is dé modewijk van Milaan. De Italiaanse benaming is ‘Quadrilatero della Moda’, wat letterlijk vierhoek van de mode betekent. Hoewel er ook veel andere dingen te doen zijn, zal je dus niet onder de mode uit komen!

Geef een antwoord