Blog

EPDM: een nieuw dak voor mijn schuur

In mijn tuin staat een schuur, een hele oude schuur. Het dak lekt, de muren zien er niet al te best uit en eigenlijk neemt hij alleen maar ruimte in. Heel irritant natuurlijk. Vooral ook omdat ik eigenlijk best een schuur kan gebruiken. Mijn dure, nieuwe elektrische fiets staat nu in de bijkeuken en een grote vrieskist ook. Eigenlijk is het belachelijk dat ik die schuur niet al jaren geleden heb aangepakt. Maar ik wist gewoon niet hoe. Ik ben niet zo’n klusser. Het begint al met het materiaal dat je uit moet zoeken. Die muren zijn nog wel te herstellen, maar dat dak moet eraf. En wat dan? Ten einde raad besloot ik toch eens een goede vriend te bellen voor wat goede raad. Hij zei meteen dat ik mijn dak moest vervangen met EPDM dakbedekking. Natuurlijk, alsof ik wist wat dat was. Maar mijn vriend bleef volhouden. Met EPDM dakbedekking had ik jaren geen omkijken naar mijn dak, dat beloofde hij plechtig. Nou, vooruit dan maar. Ik moest me er maar eens in gaan verdiepen.

EPDM: wat is het eigenlijk?

Op internet kun je alles vinden en dus ook wat meer informatie over EPDM. Mijn vriend bleek niet van alles verzonnen te hebben. Het is goed spul! De afkorting EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Ja, ik weet het; laten we het maar bij EPDM houden. De naam maakt wel duidelijk dat het hier om een mengeling van allerlei synthetische rubbers gaat die je gebruikt voor platte daken. EPDM wordt graag gebruikt als dakbedekking en daar is ook goede reden voor. Het materiaal kan goed tegen lage temperaturen tot wel – 35 graden, maar ook voor hoge deinst hij niet terug. Bij 120 graden houdt het dak het prima. En 120 graden wordt het hopelijk nooit. EPDM kan ook goed tegen allerlei invloeden bijvoorbeeld van UV straling maar ook van zouten en zuren. En, ook niet onbelangrijk, het heeft een levensduur van zeker 50 jaar. Dus ook in dat laatste had mijn vriend gelijk: ik hoef de rest van mijn leven niet meer om te kijken naar het dak van de schuur.

Aan de slag

Ik kon natuurlijk niet meer om EPDM heen na al deze informatie. Dus ik huurde een mannetje in en ik kocht met mijn vriend de dakbedekking. Die schuur moest nu eindelijk gemaakt. Eerlijk is eerlijk, ik begrijp nu zelf niet meer waarom ik dit jaren heb uitgesteld. Binnen een week was die hele schuur klaar en konden mijn fiets en vrieskist verhuizen. En de schuur is nog een soort van sierstuk in de tuin ook. Ik heb geen spijt van mijn EPDM dak! Ik heb weer een schuur!

Geef een reactie